Akleja Förlag

ISBN 978-91-976458-6-7

ISBN 978-91-976458-7-4

ISBN 978-91-976458-8-1

Lars Löfgrens Värmlandstrilogi

Ljus över stränder och näs


De kom för generationer sedan till Vänerns stränder och blev en framgångsrik familj. Nu bryter de upp för att bege sig ut i det nya Europa, ut i världen. Lars Löfgren berättar om deras öden och äventyr i en roman i tre delar fylld av dramatik, passion, humor, oväntade möten, olycklig kärlek, fängslande romantik och inte minst en medryckande värmländsk berättarglädje.

Romanen är en sammanhängande berättelse, som löper genom samtliga tre delar.

Alla tre delarna har utkommit. De säljs endast tillsammans.

Information för bokhandlare ligger på Bokrondellen, www.bokrondellen.se

Trilogin kan köpas i mjukband hos nätbokhandlare som adlibris.com och bokus.com.

Priset hos Akleja Förlag för de tre delarna är 200 kr. Porto 69 kr tillkommer.

Romanen finns också som e.Bok i pdf.format. Pris för de tre delarna 150 kr. För leverans av e.Bok vänligen kontakta förlaget: info@akleja.se


Läsarreaktioner

Samtal med författaren

Samtal med författaren (pdf)


Värmlandsnäs

Värmlandsnäs är den stora utskjutande halvön i Vänern söder om Karlstad och näset är landskapets största slättbygd, vild och allvarlig i öster, ljus och leende i väster med vackra bukter och Europas största insjöskärgård, rik på grönskande öar.

Svenska Turistföreningens resehandbok berättade förr för resenären om denna särpräglade del av landskapet.

På gränsen mellan Värmlandssjön och Dalbosjön ligger Lurö med resterna av en romansk absidkyrka från 1100-talet, då munkarna rastade här på pilgrimsfärd till Nidaros i Norge.

Näs härad var Värmlands kornbod och fyllt av väderkvarnar. I dag är de alla borta och har till förskräckelse för alla som älskar detta landskap börjat ersättas av förfulande vindkraftverk.

Sagan berättar att Olof Trätälja, som var kung av Ynglingaätten, bosatte sig här sedan hans far dödats. Han samlade många fredlösa män omkring sig och betraktas som grundaren av Värmland. Staden Säffle vid Byälven blev på 1860-talet knutpunkt för vägarna och centrum för handel och kultur- och sällskapsliv.

Värmlandsnäs var då hemvist för Värmlandsadeln, en adlig godsägararistokrati med släkter som Uggla, Lilliehöök, Soop, Papegoja, Rosenbjelke, Cruus, Stuwart, Lagerberg, Bratt, von Axelsson och många andra från 1600-talet och framåt. På 1770 talet uppgavs antalet till 17 ”uråldriga säterier” och Näset erbjuder därför mycket av kulturellt intresse.

En av Värmlands stora diktare, Esaias Tegnér, föddes på Värmlandsnäs. Minnesstenen vid komministerbostället Kyrkerud har inskriften: Här stod hans vagga, i Växiö hans grav, i sången hans minne.

Värmlandsnäs användes i olika sammanhang då Värmlands regemente samlades till exercis eller för att gå ut i krig. Till Näset flyttade officerare i tjänst på olika regementen och en del utländska officerare kom också hit. Ett talesätt säger att djävulen tog några av de besvärligaste officerarna i en säck för att frakta dem från Stockholm till Oslo, men det var hål i säcken och de värsta illbattingarna trillade ut över Värmlandsnäs.

Emigrationen i slutet av 1800-talet härjade våldsamt på Näset, som därefter blev rent bondeland.

I många familjer finns i dag minnen och historier kvar från de tider då Värmlandsnäs var fyllt av liv och lust och framtidsoptimism, men också smärtsamma minnen av gårdar som försvann i emigrationens spår.

I dag är Värmlandsnäs en vacker och stillsam landsbygd. Från Ekenäs – som inte är romanens Ekenäs – kan man med motorbåt färdas på Vänern genom en oändlighet av vackra små grönskande öar ända ut till den tidiga bosättningen på Lurö.


Till förstasidan